I vår bransje utgjør batterier en sikkerhetsrisiko hvis de ikke blir sortert ut og håndtert korrekt. Ett eneste lite batteri er nok til å starte en brann.
Brannene oppstår i hovedsak fordi batterier og småelektronikk med batterier, er feilsortert og ender i andre avfallsfraksjoner, som restavfall eller papiravfall.
Det har vist seg at det er svært vanskelig for gjenvinningsbransjen å sortere ut kasserte batterier fra restavfallet. Bedre sortering i husholdningen og hos næringslivet er derfor helt nødvendig for at mengden feilsorterte batterier reduseres.
Fra 1. oktober 2023 innfører vi avviksgebyr på kr 10.000 for batterier som havner i andre avfallsfraksjoner.
Vi håper at gebyret skal virke preventivt mot batterier som feilsorteres i andre avfallsfraksjoner, slik at risikoen senkes kraftig for anleggene, våre ansatte og samfunnet rundt oss.
Det er strengt forbudt å kaste batterier, elektriske og elektroniske produkter sammen med annet avfall. Feilsortering kan føre til brann hjemme hos deg selv, på kontoret, under transport og på gjenvinningsanleggene. Batteriene kan oppbevares i en boks for oppsamling av brukte batterier og skal leveres som farlig avfall.
Privatpersoner kan levere batterier gratis til kommunale gjenvinningsstasjoner, i dagligvarebutikker eller i butikker som selger tilsvarende batterier. Det samme gjelder for elektroniske og elektriske produkter.
Visste du at småbatterier finnes i følgende produkter?
Syngende bursdagskort, blinkende joggesko, elektriske tannbørster, spillkonsoller, telefoner, smartklokker, røykvarslere, bombrikker med mye mer.
Her snakker vi om ganske enkle tiltak:
Mindre husholdningsbatterier kan leveres hos innsamlere, mens større batterier fra næring skal leveres som farlig avfall på godkjent mottak.